Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Po stopách Posázavského pacifiku

 

Z Českého Šternberka přes Sázavu do Čerčan

 

Český Šternberk – Čeřenice Bělokozly – Sázava – Chocerady – Hvězdonice Čtyřkoly – Čerčany

 

 

 

Start výletu: železniční zastávka Český Šternberk zastávka

 

Cíl výletu: železniční stanice Čerčany

 

Délka trasy: 35 km

 

Náročnost: kromě prudšího stoupání na Čeřenice a Bělokozly vede trasa rovinatým terénem většinou po zpevněných cestách

 

Kolo: trekkingové, horské

 

Občerstvení: Český Šternberk, Sázava, Chocerady, Zlenice, Čtyřkoly

 

 

Trasu začneme v malebné obci Český Šternberk v údolí řeky Sázavy, kam se lze pohodlně i s kolem dostat Posázavským pacifikem. Na ostrohu nad řekou se již téměř osm století hrdě vypíná mohutný středověký hrad, který dal název obci.  Rodové sídlo rodiny Šternberků je zajímavé a unikátní nejen svým architektonickým vzezřením středověké nedobytnosti, ale především svou historií. Jen málokterý hrad či zámek se může pochlubit tím, že jeho dnešními majiteli jsou potomci původních zakladatelů. Hrad patřil rodině Šternberků s kratšími či delšími přestávkami již od 13. století, kdy byl založen. Dnešní majitel pan Zdeněk Šternberk žije na hradě se svou rodinou od roku 1992, kdy byl hrad vrácen. Objekt je přístupný pro turisty, na nádvoří hradu je  již tradičně během letní sezóny možné vidět různé dravce a poslechnout si výklad zkušeného sokolníka.

Z Českého Šternberka se vydáme po proudu řeky Sázavy cyklostezkou č. 0073 souběžně se zelenou turistickou značkou. Stezka vede chatovou osadou podél řeky s pěknými výhledy na protější skalnatý břeh a trať Posázavského pacifiku. Tato příjemná cesta nás dovede až do osady Poříčko. V těchto místech odbočuje zelená značka i uvedená cyklostezka doleva, my však tuto odbočku ignorujeme a pokračujeme dál stejnou cestou, která zanedlouho odbočí prudce doleva. Po této neznačené silničce stoupáme vzhůru do kopce. Čeká nás nejnáročnější úsek cesty, prudké stoupání v délce cca 2,5 km. Serpentiny nás „vyvezou“ do malé obce Čeřenice, kde se před námi  za odměnu rozprostře zvlněná krajina Vlašimské pahorkatiny, po nedávném dojmu z údolí řeky Sázavy působící tak trochu jako zjevení. Postupně necháváme za zády krásné výhledy a jedeme po silnici dál do Bělokozel. Odtud pokračujeme po hlavní cestě (neodbočujeme na Xaverov!) a čeká nás nejpříjemnější úsek cesty, který nám vynahradí výšlap na čeřenický kopec – dlouhý sjezd zpátky do údolí řeky Sázavy, do města stejného jména. Dole na rozcestí odbočíme na silnici doleva a jedeme rovně až k mostu přes řeku.  Přejedeme přes most a za chvíli se ocitneme na rozcestí, kde budeme odbočovat vlevo. Pokud si však chcete prohlédnout slovutný Sázavský klášter, musíte na rozcestí odbočit vpravo  a po pár metrech je již vidět vstup do areálu kláštera. Prohlídka určitě stojí za to. Jedná se o jedno z nejstarších a nejvýznamnějších míst české historie, bývalý slovanský klášter, který založil sv. Prokop. V zahradě areálu se nachází zbytky půdorysu ještě staršího sakrálního objektu. Celé místo, opředené bohatou historií a mnoha legendami, má tajemnou, téměř mystickou atmosféru.

Po prohlídce kláštera se vrátíme zpátky na rozcestí  před mostem a pokračujeme rovně cyklostezkou č. 19, kterou příjemně sjíždíme ze Sázavy.  Po zhruba 4,5 km, na rozcestí Na Mariánce, odbočuje cyklostezka z hlavní silnice doleva a napojuje se na klidnou cestu, která kopíruje řeku a prochází pěknými chatovými osadami. Po této cestě, která vede souběžně s červenou turistickou značkou, dojedeme až do Chocerad. Této malé obci vévodí vznešený barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, od kterého je na protějším břehu na kopci vidět zámek Komorní Hrádek. Pokračujeme dále do Hvězdonic, obce, které bohužel vévodí obrovský dálniční most, který bez jakékoli piety protíná malebné sázavské údolí. Ve Hvězdonicích odbočuje cyklostezka č. 19 přes řeku. My však pokračujeme dál rovně  podél řeky po červené turistické značce do Zlenic. (Červená značka nás bude provázet až do konce výletu.) Poslední úsek před Zlenicemi se jede lesní pěšinkou, s občasnými kořeny a kameny, podél řeky, kde na břehu sedí spousta rybářů a netrpělivě čeká na svůj úlovek. Ve Zlenicích byla obnovena stará plovárna a funguje tu také přívoz pro případ, že byste se chtěli nechat převézt na druhou stranu řeky (po druhém břehu je také možné dojet pohodlně do Čerčan). Co byste ale ve Zlenicích určitě neměli opomenout je zřícenina hradu Hláska v lese jen pár metrů nad plovárnou. Pokud je vám torzo věže povědomé, nemýlíte se.  Josef Lada ho nesčetněkrát zvěčnil na svých obrazech vodníků sedících za soumraku u rybníka na vrbě s tajemnou zříceninou Hlásky v pozadí. Ze Zlenic budeme po červené značce pokračovat po kamenité cestě podél řeky další chatovou osadou do Čtyřkol a dále až k mostu ve Lštění. Přejedeme dřevěný dunící most a pokračujeme stále po červené, která nás zdárně dovede až k nádraží v Čerčanech.

 

 

© Markéta Šugárková, 2010

 

Náhledy fotografií ze složky Po stopách Posázavského pacifiku